Wednesday, February 23, 2011

saya~

Bismillahi wal hamdalillah

23hb Februari 2011. Akhirnya saya telah melepasi tarikh itu. PRK> Segala puji bagi Allah yang telah memberikan begitu banyak nikmat dan pertolongan sepanjang kehidupan saya. Saya merasakan tuhan masih menyayangi saya tiap kali saya berjaya melepasi segala ujian yang diberikan walau kadang2 saya hampir kalah. Kalah teruk pada perasaan dan tekanan. Terima kasih ya Allah kerana kasih sayangmu tetap ada walau pada hamba yang berdosa. Hanya saya yang tahu apa dosa-dosa saya pada tuhan. Saya juga tidak tahu adakah cukup amal saya di dunia ini utk menampung dosa melimpah ruah. Aku mohon akan kasih belas sifat Ghafur dan RahimMu ya Allah


Menyusun kembali kehidupan, kembali kepada saya yang lebih baik. Ya, perjuangan tidak akan pernah berhenti. Bila saya bersedia menjadi Khalifah atas muka bumi dan bila saya mula mendengar lafaz syahadah ketika kali pertama di telinga. Tiada kata behenti atau berehat. Dan kali ini setelah melepasi suku hidup, saya mahu kembali refill, revise dan refresh diri. Saya bukanlah seorang yang hebat. Tapi saya teringin menjadi hebat dan cantik di mata Tuhan. :)

Susah benar mahu berevolusi. Terutama apabila kta keseorangan. Kawan-kawan jauh dirasa. Rasa seperti saya diajar tuhan belajar hidup seorang. Susah mahu menjelaskan. Kadang-kadang perit terasa, kadang-kadang payah ditanggung...Moga Allah bersama dalam setiap nafas saya, mengingatkan hambanya saat saya berdosa, lupa atau leka.


----------------------------------------------------------------------------------------------
Pertama - Deactive FB sementara waktu
Sungguh mencabar juga nak buat yg ini. Siap FB pujuk dgn buat gambar abu will miss u, siti will miss u lagi. "Tp sekejap saja Busyra, sampai kau kembali menjumpai diri kau". kata saya pada diri sendiri. huhu. Berapa lama saya mampu bertahan? Wallahu a'lam. Walau saya xdeactive pun sbnarnya ok saja. I am not a public figure mcm kawan-kawan yang lain :)
Kedua, ketiga, keempat dan seterusnya....

Saya nak menulis kembali. Selama ini asyik menulis surat bantahan, memorandum dan yang berkenaan. Otak menulis sudah jadi berkarat. Dan semakin malas membaca! Sedih sungguh. Dan paling penting, mahu buka kitab-kitab agama yang begitu menghairahkan! Dan paling best mahu join semua kulliyah-kulliyah, forum-forum yang ada dalam UIA ini. Yeay!


Nampak sangat macam tanggungjwab sebelum ini seperti mengongkong kehidupan saya. Sama sekali tidak. Cuma saya jika diberi 1amanah besar, tidak berani menyibukkan diri dengan perkara lain. Ini amanah saya dengan tuhan. Plus diri saya sendiri yang tidak pandai membahagi masa. Bab ni mmg failed.

Sekarang dalam mode mencari kerja. Apa yang saya boleh tlg anda? Insya Allah sekadar termampu. Dalam masa yang sama, sudah tiba masanya bergiat dengan dunia luar. Kakak2 sudah ditanya. Dan mode menasihati diri supaya kembali sedar diri. Saya bukan lagi pimpinan atau siapa-siapa. Saya sudah tiada hak utk tidak bersetuju dengan apa-apa atau memberikan arahan apa-apa atau mencadangkan apa-apa. Sudah beberapa kali berlaku, maafkan saya adik2. Now, it is your turn.
Jika zaman saya, saya kurang berjaya. Tapi saya tetap akan merasa gembira. Kerana saya merasakan saya telah berjaya melahirkan dan memberikan yang terbaik untuk generasi dibawah saya. Adik-adik yang hebat!
P/s: Kenapa penulisan saya semakin teruk! i lost myself.

No comments: