Monday, November 23, 2009

Warkah dari Baitul 'Atiq



Orang sudah ramai memenuhi balai berlepas. Kelihatan pelbagai perasaan dan rasa tergambar di wajah masing-masing. Pasport, tiket dan beg sandang yang mengandungi dokumen-dokumen penting aku pegang erat. Ada seorang pakcik tua terkumat-kamit mulutnya di kerusi hujung. Wajahnya tenang. Sedang berzikir pastinya, telah aku. Pakcik itu tersenyum padaku dan senyumannya ku balas ikhlas. Tiba-tiba wajah walidku menjelma di ruang mata. Ya Allah, di kala ini sungguh rinduku pada walid mendatang. Aku jadi mendadak sebak. Ah, walid. Masih aku ingat petang sore itu, tatkala langit rembang kemerah-merahan, walid pulang tergesa-gesa sambil memeluk aku. "Ziyad, walid dapat naik haji tahun ini". Muka walid bercahaya sambil memegang surat dari Tabung Haji. Aku jadi tidak terkata sambil membalas erat dan bertahmid perlahan. "Alhamdulillah, akhirnya Allah sudi menerima walid sebagai tetamunya". aku tahan sedu. Lantas kakak-kakak dan abang-abang dihubungi. Malam esoknya, walid membuat kenduri kesyukuran. Seekor kambing tumbang sebagai tanda syukur pada Allah. Dan walid tidak henti tersenyum dan kadang-kadang ada air bertakung di celah matanya.




"Abang, dah boleh masuk. Mari". Isteriku tiba-tiba menegur lamunan. Wajah walid hilang sebentar dari pandangan. Pesawat MAS 343 ditempah khas oleh Tabung Haji tahun ini untuk membawa jemaah ke tanah suci. Aku mengambi kerusi tepi sekali di tingkap. Bertukar tempat dengan isteriku, gayat katanya. Al-Quran, Tasbih dan buku panduan haji aku keluarkan dari beg sandang sebagai bekalan perjalanan panjang. Tatkala pesawat mulai berlepas seorang ustaz membacakan doa. Para steward dan stewardess mula sibuk memenuhi permintaan jemaah. Alhamdulillah, paramugari berbeza sekali pakaiannya kali ini. Mungkin malu dengan pakcik dan makcik yang nak ke Mekah. Kerap kali keluar negara membuatkanku sudah terbiasa dan tidak mengalami masalah. Aku berbasmallah, bersyahadah dan berdoa moga musafirku ini deredhoi dan diterima Allah. Kemudian, sambil megingatkan isteriku disebelah, aku memperbaharui niat. Aku kini sedang menuju ke rumah Allah. Sedang melangkah dengan penuh rasa hina bertemu tuhan, menunaikan rukun islam kelima di Baitullah Al-haram. Aku terus berdoa dan berdoa sambil meraup wajah. Ya Allah...terimalah kedatangan hamba Mu ini. Dan lampu pesawat mulai malap.



Mana mungkin aku lupa, betapa tidaknya walid begitu gembira. Bapa tunggal 5 anak ini cukup cekal hatinya. Sanggup berkorban segalanya untuk kehidupan anak-anak hingga ke umur tua. Beberapa kali tawaran haji walid tunda semata-mata mendahulukan pengajian kami adik beradik. Hingga di hujung usianya, akhirnya dia diberi kesempatan dari Allah untuk menunaikan rukun Islam ke 5 ini. Perlahan aku keluarkan sampul surat dari celah buku panduan haji. Tanpa ditahan, airmata mula mengalir deras. Inilah surat yang dikirim lewat pakcik Yahya dari walid padaku beserta berita sedih yang menyentak jiwa. Walid kembali kepangkuan tuhan ketika sedang bersujud di Hijr Ismail sewaktu menghabiskan Tawaf Wada'nya. Waktu itu aku masih ditahun akhir pengajian Kejuruteraan di UIA. Dalam samar-samar cahaya, aku membaca untuk kesekian kalinya surat tulisan tangan seorang guru itu sebelum kakiku menjejak tanah haram.



Assalamualaikum , anakku Ziyad Ibrahim


Harap Ziyad dan semua sihat dibawah jagaan Allah. Walid disini juga sihat dan gembira menunaikan ibadah. Anakku, walid dapat merasakan bahawa walid akan tinggal lama di rumah Allah ini. Mungkin untuk selama-lamaya. Jadi walid menulis surat ini untuk menceritakan perasaan gembira walid dan kenangan paling indah walid menunaikan ibadah Haji di Baitullah. Moga nanti bila sampai masa Allah menerima Ziyad dirumahNya, Ziyad akan dapat beribadah dan merasakan manisnya bertemu dengan tuhan seperti yang walid rasa. Anakku Ziyad, dalam surah Al-Hajj ayat ke 27 yang bermaksud " Khabarkanlah kepada sekalian manusia manusia itu untuk melakukan ibadat Haji, nescaya mereka akan mendatangimu dengan berjalan kaki dan mengenderai unta, meraka itu akan datang dari segala ceruk penjuru yang jauh". Walid juga berharap diampun segala dosa dan mendapat haji mabrur seperti hadis nabi “Haji mabrur itu tiada lain ganjarannya kecuali syurga.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim".



Anakku Ziyad, pada pagi hari tanggal 8 Zulhijjah, walid berihram untuk haji dari tempat tinggal walid dengan mandi terlebih dahulu dan memakai ihram. Terasa dada walid begitu berdebar untuk melaksanakan ibadah haji. Air mata walid tidak henti-henti mengalir ketika kami semua membaca kalimah talbiyyah. Labbaikallahumma Labbaik...Labbaikala syarikalabbaik....

"Aku sambut panggilanMu untuk menunaikan ibadah Haji. Aku sambut panggilanMu Ya Allah, Aku sambut panggilan Mu, Tiada sekutu bagi Mu. Sesungguhnya segala puji, kenikmatan dan kerajaan adalah milik Mu, tiada sekutu bagi Mu....."



Kemudian walid bertolak ke Mina.Solat Zuhur, 'Asar, Maghrib dan 'Isya' di sana dengan mengqasar solat-solat empat rakaat. Apabila matahari telah terbit pada tanggal 9 Zulhijjah, walid mula menuju ke Arafah dan berdiam disana sehingga matahari terbenam. Sungguh waktu ini anakku, perasaan walid tidak dapat ditahan. Walid terbayang muka arwah ummi dan muka anak-anak walid semua. Terasa seperti sedang dihisab Allah di Padan Mahsyar. Tambah-tambah hari Wukuf jatuh pada hari Jumaat. Haji Akbar kata ustaz. Terasa Allah sedang berbicara dengan walid. Maafkan walid andai tidak menjalankan tanggungjawab sebagai seorang ayah dengan sempurna.



Ketika Matahari mulai terbenam, walid tinggalkan Arafah dan menuju Mudzalifah. Walid tetap disitu untuk berdoa dan berzikir sampai mendekati terbitnya matahari. Walid mendoakan kamu semua. Semoga diberi kebaikan di dunia dan akhirat. Kemudian walid mula berjalan menuju Mina. Di Mina, walid melempar jamrah Aqabah sebanyak 7 kali dan bertakbir. Keadaan manusia sangat sesak. Hingga walid mengalami kesukaran bernafas. Namun Alhamdulilah, Allah mempermudahkan urusan walid. Walid terus melakukan kurban dan mencukur rambut selepas itu.



Pada saat ini walid sudah boleh bertahallul dan memakai pakaian biasa. Walid meneruskan perjalanan ke Mekah dan membuat Tawaf Haji seterusnya Sa'ie diantara Safa dan Marwa. Ketika walid terpandang akan Kaabah Assyarif, ada rasa sejuk menusuk dada walid. Sekali lagi airmata walid tidak dapat ditahan. Perasaan ini tidak dapat digambarkan anakku. Ianya sangat mengharukan. Walaupun dengan kudrat walid yang tidak seberapa ini, walid masih dapat melakukan semua ibadah dengan baik. Alhamdulillah. Walid kemudian kembali ke Mina dan melontar di tiga jamrah. Dan saat walid menulis ini...walid agak tidak berapa sihat. Mungkin kerana tidak biasa dengan cuaca disini. Walid sebenarnya sangat sedih meninggalkan Baitullah. Walid pasti sangat sedih ketika melakukan Tawaf Wada' nanti. Apabila selesai Tawaf wada' nanti walid akan menelefon Ziyad di Malaysia. Doakan walid sempat mengucapkan selamat tinggal pada Baitullah..



Ziyad anakku, maafkan segala kesalahan walid. Doakan walid mendapat haji yang mabrur. Walid sangat bersyukur dikurniakan anak-anak seperti kamu semua. Doakan walid di dunia dan di akhirat sana. Ingatlah anakku, Haji itu ibadah yang yang membawa kita bertemu yang Esa. Membawa diri yang hina untuk bersujud dan menyerah diri pada Allah. Persiapkanlah diri kamu. Inilah diantara ni'mat yang terbaik dikurnia Allah. Moga nanti Ziyad juga mendapat haji mabrur dan kemanisan dalam beribadah. Salam sayang dari walid Ismail untuk anaknya Ibrahim

Ismail Isa
Makkah Al- Mukarramah



"Encik, sekarang dah masuk waktu subuh". Suara paramugari mengejutkan aku. Tertidur rupanya aku. Surat walid aku dakap erat. Ada sisa air mata di kelopak aku sapu. Isteriku disebelah sudah tiada, ke tandas mungkin. Surat walid aku cium dan masukkan ke dalam beg sandang. Sekejap lagi pesawat akan tiba di Bir Ali dan aku akan mula berniat di situ. Maka bermulalah pengembaraan rohani ku bertemu Allah. Walid, tunggu Ziyad di sana..Batullah Al-Haram...



___________________________________________________________________


Saya belum ada rezqi menunaikan haji mahupun umrah. Jika ada sebarang kesalahan dalam cerpen ini, mohon sudi membetulkan. Ianya melalui pembacaan dan pembelajaran saya. Namun setiap kali tiba Zulhijjah, saya jadi begitu teruja. Moga nanti Allah sudi menerima saya nanti menjadi tetamuNya. Doakan saya semua. Haji Mabrur semua, insya Allah :)
Busyral Huda
6 Zulhijjah 1940H

Friday, October 30, 2009

Criminalise war~ Peace untuk aku



Sebulan dua ini agak memeritkan. Penat merasa bersalah, mengaku bersalah, dipersalahkan, menyalahkan dan mempersalahkan diri. Apapun saya mohon maaf dan bertanggungjawab atas semua kesalahan. Tiadalah saya ini sempurna, hanya pacal tuhan yang lemah saja. Penat juga bersedih, merasa sedih dan bersedih-sedih. Jadi untuk kali ini biar saya menulis dengan hati yang tenang dan gembira. Amaran! Ini bukan artikel serius atau ilmiah seperti menceritakan tentang tamadun Yunani dan mesapotamia atau bajet negara apatah lagi mesyuarat luar biasa (EGM). Hanya suka berkongsi pengalaman ke Criminalise War di PWTC.




…………………………………………………………


Agak lama tidak naik LRT. Hanya hidup disekiling UIA terchinta sahaja. Jadi Khamis 29hb bercadang untuk ke PWTC, ke Convensyen n Exhibition Criminalise War anjuran Global Peace and Perdana foundation. Petang itu saja masa yang ada kerana Jumaat malam ada test Trust, sabtu dan ahad ke Putrajaya menjaga kakak yang baru bersalin petang Khamis itu juga (anak saudara ke-3 untuk tahun ini, Alhamdulillah). Tiada masa lain, jika tidak pergi pada petang itu bermakna saya tidak akan pergi terus. Jadi saya bertanya beberapa orang kawan jika mahu ikut pergi, tetapi semuanya ada kelas dan mahu bersedia untuk exam. Jadi, hanya saya seorang. Dengan bertawakkal pada Allah…saya memulakan perjalanan merentas Kuala Lumpur bertemankan malaikat di kiri dan kanan dan ismullah. Mungkin ada berkata “pulun sungguh budak ini” tapi itulah saya. Saya memang suka International law, international issue dan yang penting saya memang suka perang! Bukan bermaksud saya suka berperang, tapi kerana saya benci perang yang berlaku sekarang. Perang terhadap ISLAM! Mungkin juga terpengaruh dengan buku Kombat 1511 faisal tehrani dan sebenarnya ada bercita-cita menulis buku tentang ini dan sedang mengumpul maklumat perang moden. Jangan lupa membelinya nanti :)




Sudah lama tidak naik komuter, naik Star lagila. Kecut juga takut tersesat sampai ke Thailand. Tapi redah dan tawakkal saja. Sampai di sana terus masuk ke exhibition. Masa sudah pukul 4 petang. Free Admission…bagus2. Tengah pokai juga sekarang. Maklumlah akhir sem, bawa duit pun cukup2 saja. Tapi tup tup ada sticker tampal kat situ :Adult rm 5. Camna ni? Siap ada kotak duit lagi di depan pintu. Saya bertanya kepada bro cina itu? Donation or fees? Dia kata fees, tapi sebenarnya akan jd donation. Maksudnya fees la tu. Saya pun buka purse alamak…tahun lepas free ja masuk. Nak tunjuk kat matrik gitau student pun japgi dia kata kedekut betul budak ni. Tudung saja labuh. Ok2…fine

Anda nampak ayat di sebelah kanan??? FREE ADMISSION


Boleh dikatakan exhibition seperti tahun lepas juga. Mungkin ada sedikit tambahan. Nak tau ada apa? Anda kena pergi dan rasainya sendiriJ Takpe donation:) Habes exhibition saya lalu di hadapan dewan. Wah bestnya…ada konferens. Dah ramai masuk dan dah lama bermula. Cuba beranikan diri, buang rasa segan bertanya “akak, bleh join ke conference ni”. Dia kata boleh. Saya pun bertanya tentang beg hijau yang dipegang mereka. Anda tahu apa katanya, “masuk free dik, tapi kalau nak beg tu dan barang dalam tu kena derma Rm 10” What??? Hadoii...Derma paksa lagi. Huhu. Oleh kerana didalam itu ada ucapan dan badges yang cantik saya pun dengan gentlegirl berkata “takpe kak, bagi saya satu”. Bagi saya ianya satu derma paksa yang menindas pelajar yang dahagakan ilmu seperti saya. Sangat tidak patut!


Tatkala masuk, terasa kerdilnya diri. Dewan PWTC yang tersergam indah itu dipenuhi manusia yang berpakaian cukup formal dengan kot dan sebagainya. Saya pula hanya pakai pakaian ke kelas tadi dahla hitam putih coz harini “professional day”. Nampak agak dull dan macam budak kampung. Memang pun. Tak jadi masalah asal menutup aurat dan tidak kesejukan di dalam aircond. Alhamdulillah, belajar di UIA. Takla terkejut sangat melihat manusia pelbagai warna kulit dan jenis rambut. It was a beautiful day! I’m sitting in the same hall with those people who love peace! Yeay! ;) peace 4 all. Sebenarnya dah ada banyak session. Dan kebanyakan sesi itu lebih bersifat seperti forum, hanya melibatkan 3,4 speakers. Alhamdulillah, saya pergi ketika sesi Question and Answer Session with Dr Mahathir. Tak la Q n A session sangat. Dr Mahathir tak tanya pun soalan, juz bagi peluang kepada semua speaker bercakap dan meluah perasaan. Ada 10 speakers atas pentas. Rais yatim, Sanusi Junid, General (b) Mohd Azumi, Mr.Denis Halliday, Mr. Hans von Sponeck, Mr Sami al-Hajj (the victim), Mr Moazzam Begg (The victim) dan ramai lagi.




Memang semua berapi marah kat AS and Jew for the war created by them. Keluarla macam-macam fact. Dari Iraq, Pentagon , 9/11 incident, Korea sampai ke Iran. Fakta pelik tapi benar, fakta disebalik tabir, fakta tahukah anda dll. Sampai last tu ada lagi speaker yang naik minta bercakap. Tapi malangnya ada yang bila bercakap, they said “sorry, I’m speechless”…guane tu pokcik. Nak cakap ke idoknye. huhu. Tapi memang seronok juga. Walau saya tidak sempat dengan semua speaker. Dan rasa bangga sket-sket pun ada. Semua puji Malaysia dan Dr M. Siap kata Dr M ni memang patut dapat hadia Nobel lagi. ececeh... Dr M ni pun unpredicted juga. Masa dia jadi PM dulu senyap je bab-bab ni. Tapi bila dia dah lepas jawatan, berani sungguh. Kutuk Jew and AS terang-terang. Memangla, sebab bukan dia yang nak kena. Malaysian Government yang kena. Tu la, Dr M ni memang orang hebat, tapi ada juga perkara yang tak faham tentang dia ni. Apapun, bagi saya ianya satu usaha yang bagus. Panjang lagi nak cerita sebenarnya. Tapi cukupla setakat ini. Perang itu sebenarnya satu kemusnahan, kerana sudah tiada lagi beza diantara hati manusia dan hati binatang. Tiada lagi rules and ethics seperti perang zaman nabi dulu. Dan anda semua dipersilakan untuk hadir ke sana sampi 31 oct . Weekend ni ramai orang, Insya Allah masuk free. Sebab masa saya pergi tak ramai orang. Tapi apapun it is a sadaqah! Tak dosa bagi duit, tambah pahala lagi ada. Jenayahkan Perang! Peace for All! Allahu Akbar :)

Saturday, October 24, 2009

....

Tak nak balik!!!


Hisap jari


Little duckling



Model taman burung



Angkat kaki kiri semua



In his eyes, i see the moon



Lovely couple



My Frenz with her son




Birdsssss everywhere. Subhanallah


I'm released....Alhamdulillah...for a moment
Melihat, memerhati dan berfikir tentang ciptaan Allah itu sangat menenangkan
" Presenting Islam through Art" (without adobe photo :)
p/s : jazakallahu khair to camera owner coz bagi pinjam


Sunday, October 18, 2009

muslim organs for Sale!!!

Tentera-tentera Zionis Israel disyaki menculik warga Palestin untuk diambil organ tubuhnya kemudian dijual ke pasar gelap. Surat kabar Swedia Aftonbladet membongkar hal itu dalam artikelnya berjudul "Mereka Merampas Organ Tubuh Anak-Anak Kami."Dalam artikel itu disebutkan bahwa tentera-tentera Zionis menculik anak-anak muda Palestin di Tebing Barat dan Genting Gaza. Anak-anak muda itu dikembalikan lagi pada keluarganya dalam keadaan meninggal dunia, setelah diambil organ tubuhnya.

Seorang lelaki Palestin asal kota Nablus berkata pada wartawan Aftonbladet bahwa kerabatnya dijadikan “penderma” organ tubuh secara paksa oleh tentera-tentera Zionis itu dan masih banyak warga Palestina yang menjadi korban kebiadaban pasukan Zionis. Korban penculikan yang meninggal diketahui telah kehilangan organ tubuhnya setelah dilakukan autopsi.

Dalam artikelnya, Aftonbladet juga membeberkan peristiwa yang terjadi tahun 1992, ketika seorang aktivis muda Palestin ditangkap oleh tentara Zionis di kota Nablus. Aktivis itu ditembak di bahagian dada, di perut dan di kedua kakinya kemudian dibawa ke tempat yang tidak diketahui oleh tentara-tentara Zionis itu. Jenazah pemuda Palestin bernama Bilal itu baru ditemukan lima hari kemudian. Menurut Aftonbladet, saat ditemukan, keadaan Bilal saat menyedihkan. . Ada luka terbuka luas di bahagian dadanya, yang menunjukkan penyiksaan yang sangat kejam.Aftonbladet mengaitkan laporannyanya dengan sindikat kejahatan penyelundupan

organ tubuh manusia di New Jersey, AS yang baru-baru ini terbongkar. Sejumlah rabbi Yahudi di AS ditangkap, karena terlibat dalam sindikat tersebut.

Maaf atas khilaf


Sahabat
Sungguh aku tidak bermaksud begitu

Tidak pula mahu menguji

Bukan bermaksud melarikan diri

Atau mahu menambah susah dihati

Aku cuma
Insan biasa seperti kamu
Yang punya perasaan tidak tertahan
Yang punya kerisauan pada masa depan

Yang punya airmata tanda duka
Yang punya senyum tanda suka

Yang punya beban menghempap jiwa



Maaf atas khilafku sahabat

Andai membuat engkau merasa

Tidak enak dan tidak suka

Tidak pernah terniat dihati

Untuk biarkan ia terjadi
Mungkin ini kelemahanku

Maafkan aku...maafkan aku



Mari kita sama-sama memohon

Diberi kekuatan dari tuhan
Dengan ikhlas dan pengharapan

Agar ranjau perjuangan ini
Akan dipermudah tuhan

Dan aku akan sentiasa berdoa
Agar dapat terus berada disisimu

Meminjamkan bahu dan pancaindera

Moga perjuangan kita tidak kalah

Jiwa kita tetap gagah
Dan iman kita semakin bertambah

P/s: Khas untuk sahabat sukaduka. Forgive me for the incident happen. Tiadalah ana ini mampu menjadi yang terbaik. Allah jualah yang layak

Hanya coretan lama penambah semangat

Coretan Syawal baru-baru ini yang tidak diposkan. Tulisan sudah lapuk, buat penambah semangat. Kepada sahabat k.g, geah dan Syidat dan sahabat2 yang lain….mari kita teruskan dengan keikhlasan dan penuh pengharapan! Buatlah keputusan terbaik yang dirasakan tenang dan kita takkan menemui penyesalan. Biarpun hakikatnya sangat sukar dirasakan. Allah Ma'ana

__________________________________________________________________________


Alhamdulillah…itu yang mampu saya ucapkan. Akhirnya kembali semakin sihat setelah 2 minggu yang tak menyihatkan. On meds~ Sampai tak pasal2 kena nebulizer and treatment. But im not sick, just not feeling well. Zaman dulu-dulu , saya selalu minta sakit. Sebab bila sakit kita akan ingat tuhan, kita akan selalu berdoa dan kita akan dapat berehat. End result : bila sakit = kita jadi baik. Tapi sekarang teori itu sudah tidak boleh digunakan. Bila kita minta sakit, ia menyusahkan diri kita dan orang lain. Banyak kerja tidak berjalan. Banyak meeting tidak dapat hadir. Dan orang tidak tahu bahawa we are suffering sumthing alone in our cubicle. Jadi sihat atau sakit, kena pergi dan kena buat coz that our responsibility. Apapun kepada mereka yang sakit, always bear in this hadis

“ Apabila seseorang tu redha dengan kesakitan maka kesakitan itu akan menjadi pembersih dosa-dosanya (hadith riwayat Bukhari)

Maksudnya lagi bertambah iman mereka yang sakit jika kita redha dan terus kuat untuk hidup. Dan sakit saya ini hanya sedikit tiada apa-apa jika dibandingkan ujian sakit kepada sahabat-sahabat yang lain. Yang pasti tidak dapat dibandingkan dengan sakitnya MATI!

MATI

Rasanya 2, 3 bulan ini banyak entry saya tentang mati. Tahukah anda if someone keeps thinking about death and losing, he/she is under stress J Ini pendapat satu article di klinik UIA yang sempat saya tengok. Tapi bagi saya tiada salah mengingati mati. ZikrulMaut. tahun ini tahun gembira dan tahun kesedihan. Gembira kerana bakal mendapat ramai anak saudara baru dan sedih kerana ramai mereka-mereka disekeliling saya pergi dulu menemui tuhan. He gives and He takes back. Because we are belong to HIM. Tanggal 10 syawal Abang Ipar saya telah dipanggil tuhan. Dan waktu itu saya juga tidak berapa sihat. Arwah meninggalkan seorang isteri dan 4 orang anak. Pemergianya agak tragis. Alhamdulillah, kakak saya sangat tabah dan begitu juga anak-anak saudara saya. Hakimi yang paling kecik, Kak Chik yang sangat rapat dengan babanya, Atiqah yang akan PMR dan Helmi yang kini memikul tanggungjawab.


Tapi saya pula yang tidak dapat menahan kesedihan berbanding mereka. Dengan dah memang selsema, maka bertambahlah lagi hingus mucus saya. Saya hanya mampu memeluk mereka dengan kuat dan memberi kata-kata semangat. Dan paling saya tidak mampu apabila memeluk Hakimi, this small boy is an orphan now. Dan saat mengebumikan, Baba saya yang membacakan talkin. Sangat syahdu. Seorang mertua membacakan talkin untuk menantunya yang pergi dulu That’s all to say. They are my child now.

Keluarga itu Madrasah kehidupan

Jika ada yang berkata, our life is nothing! He is totally wrong. Belajarlah dari kehidupan. Sebahagia manapun seseorang, pasti ada ujian yang diberikan. Dan sedasyat manapun kehidupan, disitulah letaknya pengajaran. Dan Allah itu sentiasa bersama yang pastinya. Ayat quran. Bagi saya, keluargalah yang banyak mengajar. Dan mak dan baba lah yang memainkan peranan utama. Biar tidak kaya harta, tapi kaya kasih sayang. Rumah itulah tempat bermula segalanya. Rumah kampung yang asalnya hanya pondok kecil tetapi semakin membesar itulah madrasah awal. Keluarga saya juga bukan terlalu sempurna, ada saja ujian yang melanda. Dan saya selamanya akan ingat kata-kata mak saya apabila pernah saya merungut tentang beberapa perkara. Mak saya menjawab dengan tenang. “ Xpa,inilah ujian untuk mak. Allah dah bagi banyak nikmat. Jadi dia uji sikit nak tengok kita macamna”. Dan baba, He is my Hero. Can’t explain by words. Dengan usia tua begini saya masih boleh bermain dengan janggut baba. T_T. Bagi saya, Inilah ni’mat termahal dari Allah setelah nikmat iman dan Islam, nikmat mempunyai ibu bapa. Saya juga perlu ingat mereka juga milik tuhan pencipta


Bersykurlah dengan apa yang kita ada dan tenanglah menghadapi ujian. Mungkin keluarga kita tidak bahagia, itulah ujiannya. Mugkin kita tiada ibu bapa, itulah ujiannya. Mungkin masalah kita hanya dengan manusia, itulah ujiannya. Atau mungkin kita selalu gagal, itulah ujiannya. Saya sedang memotivasikan diri saya sendiri dan harap dapat memotivasikan anda juga. If we don’t have a good friend or lovely parents. Remember we still have the great God with us. Hidup ini hanyalah satu rehlah yang singkat. Be strong and keep moving till we reach to the end~


Sama-sama sedekahkan Al-Fatihah untuk abang Ipar saya Abdul Rahman Bin Bilhaq. Doakan moga dia digolongkan Allah bersama orang-orang yang beriman.

Monday, October 12, 2009

Undefined


Cukuplah Allah bagiku
Di saat aku mengharap pada manusia
Aku semakin rasa menjatuh
Senak pada jiwa dan emosi
Hingga aku merasa
Hidup ini hanya sendiri seorang diri
Jatuh berpaut dan mengharap
Pada dahan yang tidak pasti


Sungguh
Apa yang terbuku ini
Seakan gunung berapi
Yang hanya tunggu meletus
Meluah lahar risau, sedih, kecewa
Takut, beban dan harap
Yang datang bagai ombak airmata
Menghempas
Pada jalur-jalur kehidupan
Pada ranjau cabaran perjuangan


Dan ombak ini akhirnya
Membawa aku pada hakikat
Cukuplah Allah bagiku
Hanya pada Dia aku mampu berharap
Dialah sebaik-baik kawan dan teman
Yang bersama saat gembira
Atau berduka airmata
Walau aku ini banyak berdosa
Permudahkanlah Ya Allah
Ringankanlah Ya Allah
Tenangkanlah Ya Allah
Gelodak rasa yang membunuh jiwa
Hasbunallahu Wani'mal Wakil
Ni'mal maula wani'mannasir

Busyral Huda

Saturday, October 3, 2009

What is JAG? a must know issue!!!


MEMORANDUM BANTAHAN NGO-NGO ISLAM

MEMORANDUM BANTAHAN NGO-NGO ISLAM TERHADAP TUNTUTAN BIADAP SIS, JAG, WAO DAN KONCO-KONCO MEREKA UNTUK MENGHAPUSKAN UNDANG-UNDANG JENAYAH SYARIAH

(A) Latarbelakang

Joint Action Group for Gender Equality (JAG) yang disertai oleh SIS dan WAO serta konco-konco mereka melaui memorandum kepada YAB Perdana Menteri bertajuk Justice For Kartika bertarikh 25 OGOS 2009 telah mendesak Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri MEMANSUHKAN UNDANG-UNDANG JENAYAH SYARIAH yang sedang berkuatkuasa di negeri-negeri (Sila rujuk sinchew.com untuk memorandum penuh mereka bertajuk “Justice for Kartika”

Tuntutan biadap ini telah diulangi lagi hari ini sebagaimana yang tersiara dalam The Star hari ini 1 Oktober 2009, Ivy Josiah, Pengarah Esksekutif WAO berkata –

“We urge the Federal and State governments to conduct comprehensive review of all laws pertaining to Syariah criminal offences with a view to repeal such laws.”

Memorandum sebegini juga pernah dikemukakan kepada Kerajaan pada tahun 2005 dan ditandatangani oleh lebih 300 individu dan NGO termasuk Menteri-Menteri Kabinet dan ahli politik beragama Islam yang sedang berkhidmat supaya kawalan moral melalui penguatkuasaan undang-undang Syariah dihapuskan.

(B) TINDAKAN SIS, JAG, WAO DAN KONCO-KONCO MEREKA INI ADALAH TINDAKAN BIADAP, kerana :-

· Menceroboh kedaulatan agama Islam sebagai agama Negara dan agama Negeri-Negeri serta perundangan Syariah yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan diwarisi sejak zaman Kesultanan Melayu (sebagaimana termaktub dalam Kanun Undang-Undang Negeri-Negeri Melayu)

· Menyentuh dan menjejaskan kedudukan Raja-Raja Melayu sebagai Ketua Agama Islam bagi Negeri-Negeri, bercanggah dengan prinsip dalam Perkara 3 (2) Perlembagaan Persekutuan ;

· Menghina hukum Syarak yang sedang berkutakuasa melalui Enakmen-Enakmen Negeri, DAN

· Mengguris perasaan dan sensitivity beragama umat Islam

NGO-NGO ISLAM DENGAN INI SECARA SEBULAT SUARA MENDESAK :-

1. MENDAKWA SEMUA PIHAK YANG TERLIBAT DENGAN TUNTUTAN MEMORANDUM YANG BERSIFAT MENGHASUT TERSEBUT.

2. MENYIASAT SUMBANGAN DANA YANG DITERIMA OLEH NGO-NGO INI TERUTAMANYA DARI PERTUBUHAN-PERTUBUHAN ATAU ORANG PERSEORANGAN LUAR NEGARA BAGI MEMBIAYAI KEGIATAN MEREKA YANG BERSIFAT MENGHINA AGAMA ISLAM DAN SETERUSNYA MENGHARAMKAN PERTUBUHAN BERKENAAN.

3. MEMBATALKAN PERMIT PENERBITAN AKHBAR DAN MEDIA YANG MENYUARAKAN PANDANGAN BERSIFAT MENGHASUT UNTUK MENGHAPUSKAN PENGUATKUASAAN UNDANG-UNDANG JENAYAH SYARIAH NEGERI-NEGERI ATAU YANG MENGHINA AJARAN ISLAM (The Star 13 September 2009)

4. MEMECAT MENTERI KABINET DAN PEGAWAI TINGGI KERAJAAN YANG ENGGAN MENERIMA KEDUDUKAN ISLAM SEBAGAI AGAMA NEGARA DAN MENYOKONG TUNTUTAN NGO-NGO YANG MEMPERTIKAIKAN KEDUDUKAN SYARIAT ISLAM.

5. BERTEGAS DAN BERSUNGGUH-SUNGGUH MEMELIHARA AJARAN ISLAM DAN KEDUDUKAN AGAMA ISLAM SEBAGAI AGAMA NEGARA SELARAS DENGAN SUMPAH YDP AGONG SEBAGAIMANA YANG TERMAKTUB DALAM PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN.

6. MENGHORMATI KEBEBASAN MAHKAMAH SYARIAH DAN TIDAK MENCAMPURI URUSAN KEADILAN DI MAHKAMAH SYARIAH.

1 OKTOBER 2009

Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM)

Persatuan Alumni Kolej Islam (ALKIS)

Jemaah Islah Malaysia (JIM)

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)

Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM)

http://peguamsyarie.org/?p=1213

Thursday, October 1, 2009

Obaidah Al-Qudsy : Our Martyr

Source:here

Obaidah Alqudsi, a Palestinain artist, known among his friends for his beautiful voice and lovely character. 2 days ago, Obaidah passed away in an Israeli hospital, after being held as an injured prisoner. On 26th August, Obaidah was heading to the Abraham Mosque in the Old City of Hebron. While walking to the mosque, Israeli soldiers shot him 4 explosive bullets; two in the abdomen and two in his legs.

Obaidah, the peaceful soul was murdered in the street with cold blood. Ambulance vehicles were banned from attending to his bleeding body for 30 minutes. Seeing him bleeding didn’t satisfy their evil lust for blood, hence, they beat his body mecilessly. After a while, he was arrested and sent to an Israeli hospital in occupied Jerusalem. Ever since Obaidah was under their custody, he was in a comma. Obaidah spent about 3 weeks in the Israeli hospital; and his family was not allowed to visit him till the last day of his life!

On the morning of the 13th of September, Obaidah’s soul departed to its creator seeking his ultimate justice. Hasbunallahu wa ne’mal wakeel.


Obaidah will always be remembered among his family and friends for his sweet voice and lovely smile. His poetry and Nasheed will always be celebrated by Palestinians, Muslims and all free people of the world as true words of wisdom and honor.

Synopsis about the martyr:

Obaidah Maher Abdul Mu’ti Alqudsi Dwaik.

Born in 1984 in Hebron city-Palestine for a respected family, his father is a well known ustaz and businessman.

Obaidah started his education as early as 5 years in the kindergarten of the Islamic Youth Society. He later joined the Al-Shar’iyah School of the Islamic Charitable Organization. He completed his school education in 2002 with an excellent score of 84 %.

He later joined the International Islamic University Malaysia where he earned a bachelor degree in Communications and Journalism.

During his presence at the International Islamic University Malaysia, Obaidah was one of the active students in cocurricular activities and was always a forerunner in working for any Ummatic issue. Obaidah was elected into the main board of Al-Aqsa friends’ Society in 2003 to serve for one year as one of its most active members. And from the year 2004 till 2007 he led the famous Al-Aqsa Nasheed Group in IIUM.

In 2008 he returned to his hometown in Palestine to live with his family and run his father’s business. He got engaged few months later and arranged for his wedding to be held right after eid alfitri. Unfortunately, the crinminal Zionist soldiers didn’t let his family celebrate this eid happily nor let Obaidah’s fiancĂ©e enjoy her future with him!

Wednesday, September 30, 2009

UN assembly : The 'sempoi' Gaddafi

Now, the arrogant UN is under my feet

source: www.guardian.co.uk/world/2009/sep/23/gaddafi-un-speech

It was meant to be a day of global reconciliation, when the new leader of the free world put all the rancour of the past eight years behind him and heralded an era of unity. And so it might have been were it not for a short man, swathed in saffron robes and a black felt hat waving his arms around and shouting: "Terrorism!"

Muammar Gaddafi - for it was he - grabbed his 15 minutes of fame at the UN building in New York today and ran with it. He ran with it so hard he stretched it to an hour and 40 minutes, six times longer than his allotted slot, to the dismay of UN organisers.

On his first visit to the US, and in his maiden address to the UN general assembly, Gaddafi fully lived up to his reputation for eccentricity, bloody-mindedness and extreme verbiage.

He tore up a copy of the UN charter in front of startled delegates, accused the security council of being an al-Qaida like terrorist body, called for George Bush and Tony Blair to be put on trial for the Iraq war, demanded $7.7tn in compensation for the ravages of colonialism on Africa, and wondered whether swine flu was a biological weapon created in a military laboratory. At one point, he even demanded to know who was behind the killing of JFK. All in all, a pretty ordinary 100 minutes in the life of the colonel.

To be fair, this was a man suffering from severe sleep deprivation. The US state department, New York city council and Donald Trump had prevented him from laying his weary head in an air-conditioned tent in New Jersey, Central Park and Bedford respectively, and the resulting strain was evident.

"I woke up at 4am, before dawn!" Gaddafi lamented about an hour into his speech, adding for the benefit of the jetlagged diplomats seated stony-faced in front of him: "You should be asleep! You're all tired after a sleepless night!"

Gaddafi certainly knows how to woo a crowd, particularly at important junctures such as this. This was after all his big chance to cement Libya's re-entry into the bosom of the international community after 20 years in the wilderness.

The technique he chose to do so - cunningly - was to blatantly insult his audience. The representatives of the 192 nations assembled in the assembly hall were no better, he told them, than orators at Hyde Park's Speakers' Corner. "You make your speech and then you disappear. That's all you are right now."

He then turned his wrath on to America, Britain, France, Russia and China - the permanent members of the security council, or "terror council" as he renamed it. Their veto was tantamount to terrorism. "This is terrorism, like the terrorism of al-Qaeda. Terrorism is not just al-Qaida, it takes many forms."

In case the point was lost on anyone, he tore up his copy of the UN rule book.

Have a drink first

Having thus abused and alienated 99.99% of the world's top diplomats, he suddenly changed tack, heaping praise and devotion on the one man he appears to respect. "Now the black man doesn't have to sit in the back of the bus, the American people made him president and we are proud of that. We would be happy if Obama stayed president of America forever."

Poor Barack Obama. Having Gaddafi applaud his stance towards the world must have been as pleasing as being congratulated on his domestic policy by the leader of the birthers, who insist Obama was not born in America.

In an example of exquisite stage management in which the UN appears to specialise, Gaddafi was scheduled to speak immediately after Obama's first historic address to the general assembly.

If Gaddafi upstaged everybody inside the austere UN assembly hall, outside the building the PR message would have been a little less to his liking.

Relatives of the victims of Pan Am 103 gathered in New York's First Avenue bearing posters saying "Murderer" and venting their anger about the hero's welcome given to the Lockerbie bomber Abdelbaset al-Megrahi last month.

That aside, the self-proclaimed king of kings, figurehead of a thousand African kingdoms, must have been chuffed by how his morning had turned out. Now, where to pitch that tent?

A lot of hot air

UN protocol stipulates that heads of state addressing the general assembly must keep to time limits – 15 minutes since rules changed in 2003. Muammar Gaddafi's 100 minutes was clearly way too much, although modest compared with Cuba's Fidel Castro, who in 1960 spoke for a record four hours and 29 minutes, also to the general assembly. The overall record for a non-head of state is held by India's then UN ambassador, Krishna Menon, in 1957. He was defending India's stand on Kashmir to the security council. "People went out and had lunch and came back, and then went and had dinner and came back and he was still going at it," one fan remembered later. It came in at over nine hours, non-stop.

WELL DONE MAN!

p/s : Topic for the next class on Public International Law is United Nation. i'll be giving my view Insya Allah

'eid and new members

Bismillahirrahmanirrahim wa bihi nasta’in

Blog saya yang tidak best lansung. Tapi tak kisah jika kita ada hidup yang best untuk diterokai. Oleh kerana ianya tak best, jadi saya nak sembang saja kali ini. Alhamdulillah…masih hidup lagi selepas menempuh raya yang disaster sangat best. Apa erti impian dan syukur dalam hidup kita? Ini bukan impian Illyana atau Syukur 21. Boleh teruskan membaca jika anda mahu. With pleasure J Ada orang berimpian untuk jadi orang hebat! Means beyond his capability and normal life. Dan maksud hebat bagi setiap orang adalah berbeza? Apa maksud hebat bagi anda? Apabila anda sudah mencapai cita-cita? Apabila anda sudah berjaya melepasi segala kelemahan? Atau apabila kita telah mencipta sejarah? Tidak semua yang kita anggap hebat, adalah hebat di mata orang. Juga bukan yang biasa-biasa itu tidak hebat. Semuanya terletak pada kita bagaimana untuk memaknakan maksud HEBAT! Bagi saya, tidak semestinya maksud hebat itu perlu diwajahkan. Boleh saja apabila kita rasa dekat dengan tuhan atau berjaya solat subuh awal setiap hari itu satu perkara yang hebat dan kita semakin kearah menjadi manusia yang hebat! Riya’kah, ‘ujubkah atau takabbur dengan tuhan? Tidak,in my humble opinion.

Hari Raya

Bagi keluarga saya, hari raya adalah hari paling sibuk selepas kenduri kahwin. Dan bagi saya, eid kali ini paling mencabar. Semua ahli keluarga termasuk menantu dan cucu sudah faham, eid dirumah tokwan memerlukan stamina yang tinggi. Dengan dua guni ais kiub, seperiuk air gula, kuih muih dan makanan berat sangat memerlukan kakitangan yang ramai. Jarak diantara dapur ke ruang tamu pun boleh tahan. Rumah kampung katakan. Sangat ramai tetamu datang membawa rahmat. Hingga saya pernah bersungut “awatla ramai sangat yang mai rumah kita ni baba?, tak larat dah ni”. Dan jawapan baba dengan cool “bersyukurla ada orang mai ziarah kita. Tetamu tu membawa rahmat dan bawa keluaq dosa. Lebih baik orang suka datang daripada orang takut nak masuk. Layanlah setakat termampu sehabis baik”.

Dari abu Hurairah r.a katanya:”Rasulullah SAW bersabda:” Sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari kiamat, maka janganlah dia menyakiti tetangganya. Dan sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari kiamat, hendaklah dia memuliakan tetamunya. Dan sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari kiamat, maka hendaklah dia berkata yang baik atau diam.”

Dah kena tazkirah. Dan eid kali ini dengan majority kakak dan abang beraya di rumah mertua dan meninggalkan saya dan 2 kakak ipar yang mengandung hampir membuat saya demam. Huhu~ can’t explain by words. Fuuuh!. Apapun kepuasan itu terasa dan saya tidak tahu jika baba dan mak saya sudah tiada nanti akan ramai sebeginikah tetamu yang bertandang…

Anak Sedara yang best!

Alhamdulillah, tanggal 3 syawal lahir seorang lagi anak saudara saya. Welcome to the club sweetieJ Tanggal 5 Syawal pula anak saudara paling “tua” telah selamat dikenduri kahwinkan. Mabruk ya akhi habib. Dah besaq dah semua anak menakan. Dan semakin bertambah jumlah anak sedara yang setakat ni baru 20++ orang. Menjadi satu-satunya mak sedara yang masih tidak berkomitmen ini sgt berat. Saya bukan saja menjadi auntie tapi turut menanggung tanggungjawab yang besar.

Dari Aisyah r.a katanya:”Seorang wanita datang kepadaku membawa dua orang anaknya, meminta makanan. Tetapi tiada apa yang boleh didapatinya daripadaku ketika itu selain daripada sebiji kurma, lalu kuberikan kepadanya. Kurma itu dibahagi dua dan diberikannya kepada kedua anaknya itu, dan ia sendiri tidak memakannya. Kemudian ia berdiri dan terus pergi. Setelah nabi s.a.w datang, aku ceritakan hal itu kepada baginda. Sabda beginda s.a.w, “Sesiapa mendapat cubaan kerana beberapa anak daripadanya, maka semuanya itu akan menjadi dinding baginya daripada api neraka.”(Bukhari)

Dengan sebahagian masa hidup dihabiskan ditempat belajar,banyak yang saya terlepas dari mengikuti perkembangan mereka. Risau dengan masa depan mereka. Memang mereka ada mak ayah, namun saya cuba melihat dari sudut yang berbeza. Menjadi maksu yang garang tapi paling diminati ~perasan~ cuba untuk memahami dan meyelami mereka. Semakin besar, semakin berubah. Mereka sudah boleh berfikir dan mempunyai pendapat sendiri. Alhamdulillah, setakat ini kakak2 dan abang2 saya telah berjaya menjalankan tanggungjawab mereka dengan baik. Dan saya hanya mahu menjadi side player. It is not easy to be a parent. Alhmadulillah…Semuanya masih dengar cakap. Maklumlah semua mak ayah cakap utara. Paling jauh pun Penang mai saja. Apapun dengan yang kecik2 saya sangat kamceng. Irfan si takda gigi, ‘Asim yang suka kejar ayam dan kucing, Alia si banyak cakap, Wafi yang imaginasi tinggi, Nabil yang sangat cute, Hani yang pandai pose dan …. Ramai sangat. fuuh! Maksu doakan semuanya jadi anak yang soleh dan solehah dan berjaya menempuh hidup ini dengan baik! GO!~ GO! Diz year is a history = 6 new members

Dunia yang sempoi, akhirat yang power

Anda ada kata2 keramat yang sentiasa bersama? Macam best je tagline ni “dunia mau sempoi, akhirat mau power”. Apa beza beriman dan bertaqwa? Mereka yang beriman tidak semuanya bertaqwa. Dan mereka yang bertaqwa adalah mereka yang beriman. Mereka yang beriman, faham dengan rukun iman yang 5 . cuba kita analisis ayat ini

"Wahai orang-orang yang beriman, bertaqwalah kepada Allah dan katakanlah perkataan yang tepat lagi benar." [al-Ahzab 33:70]

Beriman datang dulu dari bertaqwa. Dari Abu Hurairah“pernahkah engkau bertemu jalan yang banyak duri dan bagaimana tindakanmu waktu itu? Orang itu menjawab, apabila aku melihat duri aku mengelak ke tempat yang tidak ada duri atau aku langkahi atau aku mundur. Abu hurairah menjawab, itulah dia taqwa.

Semua kita tahu adanya neraka dan azabnya sangat dahsyat. Tapi tak semua yang cuba menghindarinya. Semua tahu Allah itu ada, tapi tak semua yang betul2 beriman dengannya buat apa yang disuruh, tinggal yang dilarang. Khasyatillah~ takut atau rasa kehambaan yang tinggi dengan Allah. Mungkin ada yang tidak setuju dengan “takut”. Takut disini ialah takut melakukan dosa. Bokan dari maksud takut yang sebenar. Apapun elemen khasyatillah ini yang membezakan iman atau taqwa. Kita tergolong dalam mereka yang beriman atau bertaqwa? Bagaimana mahu hidup sempoi tapi mendapat mati yang power? Kita bincang lain kali ya…tapi saya selalu mungkir janji dalam blog. Bila2 biiznillah

Kepada Semua Eid MubaraK! Mohon maaf atas salah dan silap. Moga hari-hari depan dipermudah Allah. Moga Allah sentiasa bersama dan jejak langkah dan denyutan nadi kita.

Wednesday, September 9, 2009

Suasana Islam atau Negara Islam: Mana yang kita mahu?



Diantara negara Islam dan biah Islam yang mana yang kita dambakan? Setujukah anda jika saya mengatakan Malaysia ialah sebuah negara Islam. Ketepikan sebentar komentar atau statement yang telah dibuat oleh Tunku Abdul Rahman atau dari sudut implimentasi sebenar. Kita rujuk Undang-undang dulu sebgai Law of the land yang dinyatakan dalam art 4 perlembagaan Malaysia. (saya tidak beri'tiqad bahawa Perlembagaan adalah undang2 tertinggi. Kerana undang-undang tuhan adalah yang paling tinggi. Just for the sake of discussion) Tahukah anda jika kita beri'tiqad bahawa FC adalah undang2 tertinggi dalam hidup kita boleh membawa kepada syirik? boleh rujuk ceramah ustaz Redho. Anda juga boleh rujuk buku Critical introduction to Constitutional Law karangan Dr Aziz Bari untuk pemahaman yang lebih kritikal tentang Perlembagaan Malaysia.


Di dalam perlembgaan Malaysia art 3 menyatakan Islam adalah Agama persekutuan. Ada yang mengatakan ini tidak cukup kuat menyatakan bahawa Malaysia adalah negara Islam kerana tiada priority yang diberikan kepada Islam jika berlaku perselisihan dalam perundangan. Tiadanya maqasid syar'yyah dalam menentukan priority. Jika berlaku clash diantara agama dan bangsa, yang manakah akan prevail? Tiada juga intention dari the drafter of constitution untuk menjadikan Malaysia negara Islam , kerana asal undang2 kita adalah dari barat! purely. Namun dalam menegakkan premis negara Islam, kita mungkin boleh melihat dari letak duduknya art3 dalam perlembagaan.


art 3: Islam adalah agama persekutuan. Tetapi agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai


Artikel ini letak duduknya pada bahagian 1 dalam perlembagaan. Manakala Art 11 yang menyatakan tentang kebebasan beragama dan tentang segala kebebasan hak asasi berada di bahagian ke 2 perlembagaan. Tidakkah ini menunjukkan Islam masih diletakkan di tempat yang pertama? Selain dari argumentasi undang-undang ada yang menggunakan "comparison" sebagai satu hujah. Diantara Turki dengan Malaysia yang mana lebih Islam? Pernahkah kita ditembak ketika sedang solat di dalam masjid seperti di Thailand? atau diantara semua negara di dunia negara mana yang masih membenarkan bacaan tahlil diatas kubur atau pasar Ramadhan yang sejauh mata memandang? Ini sebahagian dari hujah-hujah Malaysia negara Islam.



Diantara hujah Malaysia bukan negara Islam pula ialah Perlembagaan Persekutuan yang digubal oleh Lord Reid adalah bukti yang paling jelas meletakkan Malaysia sebagai sebuah negara demokratik, sekular dan berbilang agama dengan kedudukan Islam hanyalah sebagai agama rasmi. Fasal 4 (1) dengan sebegitu jelas mengisytiharkan bahawa Perlembagaan itu adalah undang-udang utama Persekutuan dan bahawa ikrar perjawatan kesemua ahli parlimen, menteri-menteri dalam kabinet dan para hakim adalah secara khusus untuk mempertahankan Perlembagaan. Dan di dalam kes Che Omar Che Soh (1988) telah mengesahkan bahawa undang-undang negara ini masih adalah undang-undang sekular.

Tunku Abdul Rahman telah berucap pada tahun 1983 di mana beliau menegaskan“Perlembagaan mestilah dihormati dan diikuti. Pernah adanya percubaan oleh segelintir orang untuk cuba memperkenalkan undang-undang agama dan undang-undang moral. Ini tidak dibenarkan. Negara ini mempunyai penduduk berbilang kaum dengan pelbagai kepercayaan. Malaysia mesti terus kekal sebagai negara sekular dengan Islam sebagai agama rasmi”. (bak kata Najib 1 Malaysia)

Nah, ini baru dari sedikit perbahasan dan perdebatan mengenai Negara Islam + Malaysia. Anda boleh cari banyak lagi. Persoalan disini, Anda mahu Malaysia sebagai negara Islam atau sebagai sebuah negara Sekular? Pendapat saya menyatakan Malaysia bukanlah sebuah negara Islam kerana sebab2 diatas dan dari sudut implementasi yang lemah. Betulkah terlaksana segala undang-undang yang disebutkan? Tidak. Banyak kes setakat ini yang tidak meletakkan art 3 sebagai authority tetapi lebih kepada men interpret mengikut i’tiqad para hakim yang arif. Biarpun 3 elemen negara islam telah dipenuhi, tapi perkara utama adalah dari sudut perlaksanaan. Malaysia juga bukan sebuah negara sekular yang nyata. Some sort of...

Bagi saya untuk meletakkan status Malaysia sebagai sebuah negara Islam atau tidak ia sebenarnya terletak ditangan kita sebagai Melayu Muslim yang mendominasi Malaysia. Sudah tentu dari sudut hukum, tuhanlah yang lebih layak menilai. Yang pasti status ini tidak dapat tidak dipengaruhi oleh politik kepartian. Cuba menjadi lebih rasional tanpa melibatkan politik, Umat Islam Malaysia telah berpecah kepada 2. Mengatakan Malaysia sebagai sebuah negara sekular bagi saya juga bukanlah satu perkara yang bijak. Kerana kitalah yang mungkin sebenarnya menjadi pendokong kuat kepada mereka-mereka yang tidak mahukan Islam menjadi sebuah negar a di Malaysia.klik dan ini .


Keputusan para hakim, kata-kata Perdana Menteri dan para ahli akdemik yang berpengaruh sebenarnya telah menjadi precedent atau satu authoriti yang kuat kepada Malaysia bukan negara Islam sehingga ianya mampu menjadi hujjah sampingan di mahkamah sebagai tempat keadilan. Kenyataan Tunku Abdul Rahman misalnya telah diguna pakai sejak dari statement itu keluar dari mulutnya hinggalah sekarang. Bagi pihak yang mengatakan Malaysia sebagai sebuah negara Islam pula, mereka akan terus bersenang-senang dan merasa selesa dengan Islamnya Malaysia. Islamkah jika kita msih belum bersedia menerima pakai undang-undang Islam. Contoh yang paling jelas ialah di dalam kes Kartika. Jelas tidak bersedia dan segala yang terkandung dalam plan islam hadhari dulu retorik semata.



Apapun mengimpikan tertegakkan negara Islam adalah satu impian yang realistik. Negara Islam di dalam maksud sebenar. Mengatakan Malaysia aman untuk beribadah dengan biah dan suasana yang tidak menekan masih belum cukup. Di Korea atau Jepun juga kita masih bebas bersolat di masjid atau berpuasa di bulan Ramadhan. Kita merasa selesa dengan cara pembahagian ini. Muslim masjid dan muslim disko. Ramai saja student universiti yang kaki clubbing tanpa segan silu dan ramai saja yang masjid tempat lepaknya. Seperti yang dikatakan Tunku Abdul Rahman, kerana kita berbilang kaum "negara Islam" sukar dilaksanakan. Kita buka kembali bagaimana pembukaan kota Madinah berlaku. Bukankah sahifah madinah juga didukung oleh bangsa dan agama lain; bani nadhir qunaiqa' dari kaum yahudi? Mendirikan impian ini sememangnya sangat susah. Bercakap memang senang, namun ianya tidak mustahil jika ianya bermula dari kita samada untuk terus selesa dengan biah islami atau mendirikan Malaysia sebagai sebuah negara Islam adalah satu yang pasti!

~ for the sake of ummah- lets think about it

Sunday, September 6, 2009

Think tank Islam ~ a reality



Bismillahirrahmanirrahi wa bihi nasta’in


Pernahkah kita terfikir, jika kita mengatakan bahawa Israel atau Zionis sebagai Think Tank Amerika dan musuh-musuh Islam, tidakkah Islam juga memerlukan Think Tank kita sendiri? Semua sedia maklum segala perancangan dan propaganda dunia berpusat dari Zionis. Malah ketika kempen pilihanraya Amerika sedang berlangsung, banyak suara-suara mengatakan ada tangan-tangan Zionis yang merancang di belakang. Begitu juga dengan kejadian 11 September yang dirancang dengan baik. Dunia seakan patuh mengikut segala propaganda yang dirancang barat. "Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akn senang kepada kamu sehingga kamu mengikuti agama mereka".(AL-BAQARAH:120



Diantara propaganda barat yang sangat kena pada waktu sekarang ialah ketika Pendeta Zwemer mengemukaka beberapa nasihatnya, antara lain:

1 . Wajib menanamkan dalam hati umat Islam bahawa kaum Nasrani itu bukan musuh mereka.

2 . Wajib mengkristienkan kaum muslimin dengan menggunakan orang Islam sendiri dari barisan mereka sendiri. Kerana, suatu pohon itu harus dipotong salah satu dahannya.

3 . Akhirnya dia menggembirakan hati para missionaris agar tidak putus asa, bahawa hati kaum muslimin mempunyai kecenderungan yang sangat terhadap ilmu-ilmu Eropa dan terhadap kebebasan wanita.

Konferensi Lucknow, India tahun 1329 Hijriyah (1911 Masehi).



Saya selalu terfikir contohnya ketika berita tentang kematian Micheal Jackson meninggal dunia sebagai Islam, jika umat Islam punya think tank kita sendiri pasti akan kita buat sedikit propaganda tentang keislaman Micheal Jackson. Mungkinkah dia dibunuh kerana berniat untuk mengumumkan keislamannya di konsert akan datang.? Atau mungkinkah dia dibunuh kerana telah menemui kebenaran? Kita akan sebarkan berita tentang keislamannya. Membuat sedikit provokasi dalam masa yang sama mengambil kesempatan menerangkan tentang Islam. Niat utama ialah menyebarkan Islam berdasarkan sumber yang kita percaya. Tiada lain. Dan Islam tidak akan sekali-kali membenarkan satu cara yang batil melangkaui yang haq. Teori Macheavelli? Sama sekali tidak! Hakikatnya setiap kejadian yang berlaku, secara reality mata kasarnya ianya tidak begitu memberi kesan kepada masyarakat dunia. Tetap elemen yang memainkan peranan paling penting ialah PROPAGANDA!



Apa itu Propaganda? In general, a message designed to persuade its intended audience to think and behave in a certain manner. Thus advertising is commercial propaganda. In specific, institutionalized and systematic spreading of information and/or disinformation, usually to promote a narrow political or religious viewpoint.~source dictionary. Apa yang dapat dimaksudkan disini, propaganda ialah satu cara yang disusun untuk menyampaikan mesej dengan cara mempengaruhi, mendoktrin, membuat orang percaya dan berfikir mengikut acuan yang telah disusun. Dari segi teorinya begini, tapi maksud sebenarnya propaganda itu sangat luas.



Memberi sedikit contoh, peperangan di Iraq dan Afghanistan. Hingga ke saat ini Amerika masih terpaksa menghadapi tentangan dari rakyat tempatan. And they never said that they had won the battle. Hakikatnya rakyat Iraq dan Afghanistan terus bangkit dan semangat perang semakin bertambah. Sebaliknya moral tentera Amerika semakin jatuh. Dan kita disini terus menyangka rakyat disana diambang kekalahan dan kejatuhan dengan propaganda mereka yang dibentuk melalui gambar-gambar dan berita. Begitu juga di Palestine. Untuk visual yang lebih jelas, mari kita baca buku Kombat 1511 karangan Faisal Tehrani.



Adakah propaganda dibenarkan dalam islam? Sumber yang paling utama untuk dirujuk adalah Al-Quran dan praticalitynya melalui sirah nabi. Sebenarnya sedang membuat sedikit kajian tentang ini. Rujukan utama = Fiqh Sirah. Ingin berkongsi ilmu dan maklumat~ sangat dialukan;)
~Think Tank Umat Islam~
artikel tentang biah islami atau negara islam telah hilang!! tanpa sempat disave