Sunday, October 5, 2008

'Eid yang bercampur baur rasanya

WELCOME TO HOME SWEET HOME;)Allahuakbar...Allahuakbar…Allahuakbar. Selamat Hari Raya kepada semua. Kullu ‘am wa antum bikhair. ‘Eid yang bercampur baur. Antara rasa gembira, sedih, risau dan sayu. Gembira kerana telah berjaya mengharungi sebulan Ramadhan dengan sihat. Walaupun tidak pasti samada diterimakah segala amalan, sempurnakah segala ibadah, namun dengan kesihatan dan peluang yang diberi tuhan untuk bertemu dan bersama Ramadhan hingga akhir sudah patut menjadi satu kesyukuran yang tidak terhingga kepada semua. Gembira kerana dapat pulang ke kampung bertemu mak dan Baba, sanak saudara, adik beradik, anak saudara berderet dan kawan-kawan. Gembira kerana ‘Eidul Fitri memang keatas kita untuk bergembira. Hadiah dari tuhan yang Maha Pemurah dan Penyayang! Hari kemenangan dan kesyukuran. Namun rasa sedih itu terasa lebih dari rasa gembira. Saya pasti semua orang juga merasakan begitu. Sedih kerana Ramadhan sudah pergi. Tertunaikah segala janji? Terlaksanakah segala ibadah? Telah menangkah kita dengan perlumbaan ibadah ini? Segala ‘hot offer’ sepanjang Ramadhan, RAHMAT,MAGHFIRAH dan KEBEBASAN DARI API NERAKA ter ‘grabed’ kah segalanya? Mungkin hot offer dan sale-sale di pasaraya kita berjaya menolak dan berebut dengan manusia lain, sanggup beratur panjang di cashier dan ATM, berebut parking dan segalanya. Tapi bagaimana di Ramadhan? Huhu. Terus-menerus ia akan menjadi persolan yang tak terjawab.

Risau pula kerana masihkah panjang umur ini untuk bertemu Ramadhan seterusnya? Rasanya tahun ini paling banyak saya merasai perginya orang-orang yang saya kenal dan saudara kepada mereka yang saya kenali. Paling terbaru pada 26 ramadhan, ketika langit rembang-rembang menuju senja perginya ayah kepada sahabat saya Hasliza Abas. Al-fatihah. Sungguh beruntung mereka yang bertemu tuhan di bulan ini. Di dunia reality saya juga diserang penyakit risau. Ahh…tak sudah-sudah penyakit ini melanda. Risau itu satu penyakit dari syaitan. Seperti juga penyakit was-was. Membuatkan kita tidak tenang. Sedar akan hal ini. Tapi bolehkah untuk terus tenang melihat situasi negara sekarang? Sebagai seorang muslim, melayu dan seorang mahasiswa saya tidak mampu untuk begitu tenang. Namun tidak berniat, berminat dan tidak berkuasa untuk campur tangan. Semoga yang Haq akan tertegak dan yang Batil akan terhapus.Tukar cerita.

Dan sayu…kerana demam di Hari Raya. Terlantar dirumah sejak hari Raya Pertama. Nikmat yang tuhan ambil sekejap. Paling sayu…di dalam keghairahan Ramadhan dan Syawal, dunia Islam meletus lagi! Letupan bom tangan, bom kereta, berani mati terus bergema di Palestine (perhatian:tiada negara bernama Israel dalam peta dunia), Afghanistan, Iraq, Lubnan dan Syiria. Seakan dirancang. Kejadian yang berangkai. Berpuluh-puluh mati dan cedera. Syawal yang mengharukan, Syawal yang berdarah! Tertanya-tanya siapa sebenarnya di sebalik semua ini? kenapa bertanya begitu? Bukankah berita mengatakan itu hasil tangan org islam juga. Rasanya semua tahu apa yang terjadi di negara sana. Keadaan yang menyebabkan situasi seperti ini sesuatu yang tidak dapat dielakkan. Malah kadang-kadang menjadi satu kewajipan atas nama untuk membela agama dan negara(boleh rujuk sumber sepatutnya). Saya juga tidak menolak perlakuan berani mati atau ‘amaliyyah al-isytishadiyyah dan punya cita-cita. Yang menjadi persoalan betulkah umat Islam sendiri yang melakukan segala jenis macam kemusnahan ini. Rasanya, sebagai seorang muslim bertaqwa yang punya keimanan dan keberanian untuk menegakkan dan mempertahankan Islam seperti pejuang islam sebenar tidak akan sanggup untuk melakukan kemusnahan begini. Membunuh saudara yang tak berdosa, wanita, kanak-kanak dan orang tua tanpa menghirau apa-apa. Rasanya kita diajar untuk menghormati nyawa orang lain, lebih2 lagi di bulan Ramadhan dan Syawal yang mulia. Rasa geram di dalam dada, jika benar umat Islam yang melakukannya tahukah dia bahawa dia hanya mengikut nafsu dan amarah semata? Dia sebenarnya musuh kepada umat Islam sendiri. Ingat! Kebenaran yang tidak terancang akan dikalahkan dengan kebatilan yang terancang. Tapi musuh Islam itu sesungguhnya juga banyak perancangan. Jika mereka sanggup membunuh rakyat mereka sendiri semata-mata untuk menjadi alasan menyerang Islam sebelum ini, pasti mereka juga tak teragak-agak untuk membunuh umat Islam. Cuma modus operandi yang berbeza, tidak secara terang-terangan. Mengambil kesempatan diatas kelemahan dan ketaksuban. Taktik tersilap bom seperti dulu sudah tidak berjaya. Dunia nampak dan tak bodoh apabila mereka membunuh rakyat tidak berdosa dengan alasan ooppss tersilap kerana mereka sedang memburu pengganas yang bersembunyi sebenarnya. Alasan paling bahlul tapi menyelamatkan. Apapun semua ini sebagai muhasabah sebenarnya kepada diri yang menulis dan kapada semua. ‘Eid yang bercampur baur, namun rasa manis itu tetap ada dan terasa. Selamat Hari Raya. Maaf Zahir dan BatinEmpat budak berlainan ibu yang baru bangun tidur

No comments: